Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС не подкрепят промените в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БТА

БСП и ДПС няма да подкрепят промените на първо четене в Закона за здравното осигуряване, защото те няма да подобрят достъпа до здравеопазване и ще доведат до ново разделение на пациентите.

Депутатът от БСП Емил Райнов е против идеята хората с прекъснати здравни права да ги плащат до 15 години назад след шестмесечен гратисен период:

Държавата по този начин абдикира от отговорността си, която тя има за несъбирането на тези вноски.

Разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен ще раздели и хората, категоричен беше Райнов:

Съвестните, които си плащат всеки месец здравната вноска, вече ги делим на такива, които имат достъп до здравните услуги сега и веднага, и други, които вече са в листата на чакащите.

Хасан Адемов от ДПС беше категоричен, че промените не са съгласувани с Националния съвет за тристранно сътрудничество, а терминът реформа се използва фриволно. В проблем ще се превърне и плащането на здравните вноски на неосигурените:

Близо 100 хил. са българските граждани, които са трайно безработни с регистрация над 1 година. Близо 200 хил. са безработните, които са с регистрация над 2 години. Това е сериозната дискусия.

Министърът на здравеопазването Петър Москов добави, че трябва да се изчистят източниците на финансиране на здравната система, да се плаща за резултат, а не за дейност. Той добави, че трябва да има справедливост за това кой плаща за здраве у нас:

Защото да кажете, че държавата трябва да продължава да плаща за някой много повече, означава всъщност да товарите отново тези милион или 1,5 млн. български граждани, които си плащат осигуровките и си плащат данъците, и през техните данъци държавата финансира определени социални групи. И това не е честно, нали така?

Дебатите ще продължат и в четвъртък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна