Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Западните издания коментират вчерашното терористично нападение в Тунис, при което загинаха 20 души.

Според Вашингтон пост атаката предизвиква опасения за нестабилност в Северна Африка. Освен това тя може да засили напрежението в страната, която е дълбоко разделена между про- и антиислямистки политически формации. Притесненията са, че оглавяваното от светски политици правителство ще бъде поставено под натиск да предприеме по-широкообхватни и твърди действия срещу всички видове ислямисти в страната.

Ню Йорк Таймс отбелязва, че нападението е било удар срещу туристическата индустрия на Тунис, която е жизненоважна за икономиката. Вестникът също се спира на опасенията, че тунизийското правителство може да бъде изкушено да прибегне към авторитаризъм в усилията си да се справи с терористичните заплахи.

"Жасминовата революция" може и да е единствената история на успеха от Арабската пролет, но мрежите за набиране на джихадисти продължават да спъват развитието на Тунис, пише Гардиън.

Вестниците публикуват и коментари, посветени на изборите в Израел. Избирателите бяха повлияни от речите на премиера Бенямин Нетаняху за сигурността. Заобикалящата Израел стратегическа среда е по-несигурна от всякога. Победата на Нетаняху обаче оставя сериозното решаване на конфликта между израелци и палестинци някъде за далечното бъдеще, пише Монд.

Според Вашингтон пост новото правителство на израелския премиер ще трябва да се изправи пред редица предизвикателства у дома и зад граница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна