Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Ще бъдат забавени инвестициите в напоителни съоръжения по Програмата за развитие на селските райони

Десислава Танева

С няколко месеца ще се забавят инвестициите в напоителни съоръжения по Програмата за развитие на селските райони, предупреди министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя обясни, че забавянето се налага заради договор на страната ни със Световната банка за анализ на необходимите реформи в сектора. 

Крайният срок за представяне на доклада на Световната банка юни месец, като въз основа на данните комисия ще одобри кои инвестиции в хидромелиоретивни съоръжения са допустими. През есента вече ще може да се кандидатства за отпускането на средства, подчерта Десислава Танева, като припомни, че програмата за развитие на селските райони , чиято финансова рамка е над 2 милиарда и 300 милиона евро до 2020 г. започва в края на този месец.

Над 1 милиарда евро ще бъдат предоставени на конкурентен принцип за инвестиции в земеделски стопанства за подобряване на тяхната конкурентноспособност. Останалите средства, една част са в агроекологични плащания, а друга част - около 672 милиона евро са за подобряване на живота в т.нар."селски райони".

Посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз заяви от своя страна, че България има огромен потенциал за развитие в аграрния сектор, а Израел разполага с иновативни технологии. Според него, двустранното сътрудничество на научните звена и обмяната на опит могат да доведат до качествени промени в българското земеделие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна