Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" отмени около 700 полета заради стачката на пилотите. Протест обявиха и италианските авиодиспечари и пилоти

| обновено на 20.03.15 в 11:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти всички полети на "Луфтханза" до и от София са отменени, след като пилотите на авиокомпанията обявиха, че продължават стачката си до утре. Изключение прави само самолетът от Мюнхен, който каца в София в 18 часа и 15 минути и излита обратно в 19 часа и 35 минути, съобщиха от летище София. Полетът се изпълнява от авиокомпания, която е регионално подразделение на "Луфтханза" и не е засегната от стачните действия. От предвидените за днес общо около 700 полета, няма да бъдат изпълнени.

Отменените в сряда около 750 полета на "Луфтханза" засегнаха 80 000 пътници, включително и българи. Днес са отменени полетите на къси и средни разстояния в Германия и в Европа, а в събота отново ще спрат междуконтиненталните и товарните полети, предупредиха от синдиката на пилотите "Кокпит". Пилотите са недоволни от плановете на компанията да отмени условието, което им позволява да се пенсионират още на 55 години и да получават 60 на сто от възнагражденията си до навършване на пенсионната възраст от 65 години.

Стачка започнаха и авиодиспечерите на италианските летища, където също ще бъдат отменени десетки полети. Засегнати са и вечерните полети на авиокомпания "Алиталия" Рим София Рим.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна