Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за социално слаб

Снимка: архив

Остават няколко седмици до приемането на Закона за здравното осигуряване в Народното събрание.
Понастоящем 9 категории лица се осигуряват за здраве с пари от бюджета - деца, студенти, пенсионери, бедни, хора, социално подпомагани, полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието. Вероятно и вие, уважаеми слушатели, сте изненадани, че в категорията „осигурени” попадат работещи, които без проблем могат да правят сами тези осигуровки. Но за това никой не повдига въпрос, когато става дума за промени в здравното осигуряване. Казват, че всичките тези категории наброяват 4 милиона души и за тази година за тях държавата ще плати 978 млн лв., тъй като пенсионерите, бедните и децата се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход от 420 лева.
За сравнение: 2 млн. работещи и техните работодатели ще внесат малко над 2 млрд. лв. в хазната. До тук горе-долу и да кажем, че сметките излизат.
Държавата осигурява здравно над половината население, за което дава нищожна част от общия бюджет от здравни вноски. Защо, обаче, министър Москов обеща хазната да поеме осигуряването на още една група граждани - цитирам „непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби”. Ами сега! За какво усещане става дума? За студено или за топло?

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна