Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск за пациентите заради намаляването на болничните бюджети, алармира онкоболницата в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Намаляването на бюджетите на болниците ще постави в сериозен риск пациентите с ракови заболявания, алармират от онкологичната болница в Благоевград по повод заявеното по-рано днес от заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков

Близо 12 000 са пациентите с онкологични заболявания в района, като само за последната година новодиагностицираните са над 1 700. От болничното заведение не приемат аргумента на Здравната каса и заместник-министър Бойко Пенков, че намаляването на бюджетите се налага заради надлимитните дейности.

Особено при нас в онкологията няма как да се създадат тези листи на чакащи. Това не са заболявания, които биха могли да чакат във времето, споделя директорът на болничното заведение доктор Георгиев.

Тримесечното закъснение за разплащане на надлимитната дейност за онкоболниците е сериозен проблем не само заради скъпите лекарства.

Когато са изтекли дори сроковете по търговския закон за лекарствата, на нас ни налагат санкции, спират ни доставки, обясни доктор Георгиев.

Новата методика допълнително ще задълбочи финансовата нестабилност.

Дори в самата методика се предвижда 90% да се плаща от дейността, която сме извършили миналата година. 10%, които на нас ако не ни се плащат и там влизат медикаменти, които струват хиляди левове и това ще се трупат едни задължения, посочи директорът на онкоболницата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна