Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия против расизма се проведоха в Гърция

Гърция протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция се проведе антирасистки митинги по повод Международния ден за равенство и толерантност. Демонстрантите искаха незабавно да започне съдебният процес срещу членовете на "Златна зора“, обвинени в участие в престъпна група. В събота част от задържаните бяха освободени от следствието в Атина.

Не на расизма, толерантност и равни права в Европа, призоваха участниците в антирасистки митинги в  Атина, Солун, Ханя на остров Крит и студентските организации в Патра. С плакати срещу ксенофобията в демонстрациите се включиха и бежански организации, подкрепени от работническите федерации. Участваха също активисти на управляващата партия СИРИЗА и младежката комунистическа организация.Демонстрантите в Солун поставиха въпроса за незабавно приемане на закон, който да позволи децата на бежанците и имигрантите, родени и учили в Гърция, да получават гръцко гражданство.

Протестиращите носеха и плакати срещу крайнодясната партия "Златна зора”,чийто депутати и лидер са следствени с обвинение за организиране на престъпна организация с яростна антиимигрантска политика.Напрежение се чувстваше сред демонстрантите,които получиха информация,че в събота от следствието са освободени под гаранция лидерът на партията Михалолякос и още един активист.

Осъдете неофашистите призоваха всички участници в антирасистките митинги в цяла Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна