Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сменят уличното осветление в цялата община Елхово

Снимка: архив, БГНЕС

Във всичките 22 населени места на община Елхово ще бъде подменено уличното осветление. Монтирането на новите енергоспестяващи тела ще приключи до няколко седмици.

Уличното осветление, особено през зимните месеци, е един от най-големите разходи за общинските бюджети. Това е и една от причините във всички елховски села да започнат подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В самия град уличните лампи бяха сменени още преди няколко години и ефектът е налице. 
По Програмата за развитие на селските райони предстои да бъдат подменени и 2320 лампи. Монтирането на новите лампи започна от най-близките до Елхово села - Бояново, Борисово, Стройно, Жребино и Кирилово.  Освен значителното намаляване на разходите за електроенергия,  с  обновяването на уличното осветление  е цели и ограничаване на кражбите по селата. С тази цел вече беше подменено уличното осветление и в друга ямболска община. 
В Стралджа и близките села бяха монтирани 220 фотоволтаични осветителни тела, като инвестицията е 685 000 евро.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.