Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските производители могат да се ползват от правото за преотстъпване на данък за 2014-а

Снимка: БГНЕС

Земеделските производители вече могат да се ползват от правото за преотстъпване на данък за 2014-а година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). От там допълват, че България е получила необходимите документи от Брюксел, които позволяват този вид данъчно облекчение в някои сектори на селското и горското стопанство.

По същество правото на преотстъпен данък означава, че земеделският производител не внася въпросната сума в държавната хазна, а получава правото да я инвестира по определен начин.

От Националната агенция за приходите уточняват, че става дума за преотстъпване на до 60 на сто от корпоративен данък или данък върху доходите на физическите лица за определена група производители. За разлика от миналата година са направени и промени в изискванията по отношение на инвестирането на преотстъпения данък, както и са въведени ограничения за някои категории задължени лица.

Земеделските стопани, които вече са подали декларации, но искат да се възползват от облекченията, могат да подадат нова, коригираща декларация до изтичане на срока за подаване на годишните декларации за 2014 година: 31-ви март – за юридическите лица; 30-и април – за едноличните търговци. Тези, които не успеят да направят това в указания срок, могат да предявят искане за корекция във вече подадени данни в офиса на НАП по регистрация. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени