Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запис на концерта на Йълдъз Ибрахимова с Биг бенда на БНР и трио „Танини“ в "Джаз клуб" по програма "Христо Ботев"

Четвъртък, 26 март, от 23.00 часа

БНР Новини
Йълдъз Ибрахимова
Снимка: БГНЕС

От емблематичната за българската музикална култура зала „България”, Биг бендът на БНР, под диригентството на Антони Дончев представи проекта „Ориент експрес”- незабравимо преживяване, което ще достигне до почитателите на джаза от Чехия, Германия, Финландия, Хърватия, Норвегия, Нова Зеландия и Словения на 27 март 2015 година, а тази вечер ще го чуят нашите слушатели.
През 2015 година БНР отбелязва своя 80-и юбилей, а Биг бендът - 55-ия си рожден ден. Събитията от концертния сезон са подчинени на тези две важни годишнини.
За втора поредна година БНР организира фестивала „Джазофония”, който изгражда мост между миналото и настоящето, традицията и настоящето, обединява съвременни течения в джаза с класика и фолклор, привлича като солисти на Биг Бенда виртуозни музиканти от различни жанрове с усет и вкус към импровизацията и експеримента.
Част от пиесите, включени в програмата на „Ориент експрес” са турски народни песни и игри, в аранжименти за Биг бенд, трио „Танини” и Йълздъз Ибрахимова. Благодарение на виртуозните и атрактивни изпълнения на солистите, фолклорното наследство на Балканите, представено чрез традиционните за турската религиозна и народна музика инструменти - ней и канун, прекрасно се вписва в съвременното звучене на оркестъра.

Главните действащи лица в събитието:
Йълдъз Ибрахимова - музикант с изключителен принос към българската и турската култура - джаз вокалист, експериментатор, импровизатор с уникален стил, перфектна вокална техника, преподавател, композитор и аранжор. Нейният дебют като солист на голям оркестър е с Биг бенда на БНР, под диригентството на Вили Казасян. С този състав се радва на плодовете на своя труд и талант години наред. От началото на новото столетие, живее в Турция и се отдава на преподавателска, концертна и звукозаписна дейност. Успешно обединява културата на двата етноса с класическата музика и джаза. Голямо предизвикателство за нея са 90-минутните солови вокални програми, без музикален съпровод, представяни в Австрия, Франция, Германия, България и Турция. Концертирала е в над 50 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка, Австралия, със световноизвестни джаз виртуози, формации и оркестри. Има успешни проекти със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Президентския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Измир, Истанбул, Симфоничния оркестър на Петербург (Русия). През 2002 година Йълдъз Ибрахимова е специален посланик на ООН в Йоханесбург (Южна Африка), където с концерт представя България и Турция на Световната среща на върха по въпросите на устойчивото развитие. Има издадени 20 албума. Участвала е в джаз, поп и етно фестивали в цял свят, носител е на престижни отличия и награди.
Хакан Али Кокер е пианист и композитор, възпитаник на Факултета по музика и сценични изкуства, Анкара. Усъвършенствал е своите умения в Исландия, в колеж по музика в САЩ. Проявява интерес към импровизацията, етно, религиозна, електронна музика и джаз. Свири на канун, акордеон и други клавишни инструменти. Концертирал е като солист и с оркестри в Европа, Азия, Австралия, САЩ. Експериментира в етническите жанрове на Близкия изток, Централна Азия и Южна Америка. Реализира акустични, електронни и мултимедийни проекти с класически, джаз музиканти, певци, танцьори, поети, драматични и циркови артисти. Създал е над 200 композиции в различни жанрове и форми.
Тахир Айдогду е син музикант, който свири на канун. Самият той се посвещава на обучението на млади музиканти, запознаването им с инструмента канун и турската музика. В творчеството си се стреми да изгради мост между източната и западната култура. Свири на канун в TRT Ankara Radio. Експериментира с турска народна и религиозна музика, като ги съчетава с джаз, фламенко и уърлд. Концертира в Европа, Азия и Америка с водещи европейски инструменталисти, формации, джаз и симфонични оркестри. Записва и издава албуми. Участва в албума Balkanatolia на Йълдъз Ибрахимова. Реализира проект в етно джаз и фламенко стил с виртуозен холандски китарист.
Билгин Каназ владее до съвършенство и изящество традиционния турски инструмент ней. Прекрасно съчетава уменията си, свирейки религиозна музика, фолклор и класика. Работил е в TRT Izmir Radio, TRT Ankara Radio, участва в много радио и телевизионни програми. Гостува в проекти на изявени музиканти и формации. През 2003 година участва в проект Sufi from Flamenco, гост е на музикални фестивали в Холандия, Белгия и Турция. Композира филмова музика. Солист е на най-известните турски оркестри и формации. Изнася концерти в САЩ, Европа, Азия. Получава почетна покана да свири на концерт в президентския дворец в Турция пред кралица Елизабет ІІ. С колегите си от Tanini Trio следва концепцията да съчетава западна, класическа и традиционна турска музика.

Програма на концерта Джазофония от 13 март

Участват:
Биг бенд на БНР, диригент: Антони Дончев
Йълдъз Ибрахимова – вокал
трио „Танини“ (Турция): Тахир Айдогду – канун, Билгин Джаназ – ней, Хакан Али Токер - пиано

1. Some Skunk Funk
Музика: Ренди Брекър
Аранжимент: Джеръми Леви/Васил Енчев
Изпълнява: Биг бенд на БНР

2. I got rythm
Музика: Джордж Гершуин
Текст: Айра Гершуин
Аранжимент: Георги Борисов
Изпълнява: Биг бенд на БНР и Йълдъз Ибрахимова

3. Black Coffee
Музика: Sonny Burke (Сони Бърк),
Текст: Paul Francis Webster (Пол Френсис Уебстър)
Аранжимент: Jon Harpin
Изпълнява: Биг бенд на БНР и Йълдъз Ибрахимова

4. Ориент експрес
Музика: Йълдъз Ибрахимова
Аранжимент: Христо Йоцов
Изпълнява: Биг бенд на БНР и Йълдъз Ибрахимова

5. Yüksek Yüksek Tepelere
Музика и текст: народни
Аранжимент: Murat Öztürk (Мурат Юзгюрк)
Изпълнява: Биг бенд на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

6. Aman avcı (Аман Авджъ)
Музика: народна, аранжимент: аранжимент: Кamil Özler (Камил Йозлер)
Изпълнява: Биг бенд на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

7. Choro Dancado (Three Romance)
Музика и аранжимент: Мария Шнайдер
Изпълнява: Биг бенд на БНР

8. Kürdilihicazkar Saz Semaisi
Музика: Reşat Aysu (Reshat Aysu) комп. 1952 г. – Барселона
Аранжимент: Тахир Айдогду, Билгин Джаназ, Хакан Али Токер
Изпълнява: трио „Танини“

9. Пролетна песен и Yine Bir Gülnihal (Йине бир Гюлнихал)
Музика: Волфганг Амадеус Моцарт и Деде Ефенди
Аранжимент: Йълдъз Ибрахимова
Изпълнява: Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

10. Цигански напеви и Джелем Джелем
Музика: Пабло Сарасате / народна
Текст: народен
Аранжимент: Йълдъз Ибрахимова
Изпълнява: Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

11. Лале ли си, зюмбюл ли си
Музика и текст: народна
Аранжимент: Васил Пармаков
Изпълнява: Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

12. Çeçen Kızı (Чечен къзъ)
Турска народна игра
Аранжимент: Йълдъз Ибрахимова, Тахир Айдогду, Билгин Джаназ и Хакан Али Токер
Изпълнява: Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

13. Caravan
Музика: Хуан Тизол
Аранжимент: Aнди Скофилд
Изпълнява: Биг бенд на БНР, трио „Танини“

14. Миш маш
Музика и аранжимент: Антони Дончев
Изпълнява: Биг бенд на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

15. Nihavent longa
Музика: Kemanî Kevser Hanım (Кемани Кевсер Ханим)
Аранжимент: Кamil Özler (Камил Йозлер)
Изпълнява: Биг бенд на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна