Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е в траур за жертвите от самолетната катастрофа във френските Алпи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Германия е в траур. Знамената в цялата страна са свалени в знак на почит към жертвите от самолетната катастрофа, в която вчера загинаха 67 германски гарждани. В 14 часа на мястото на инцидента в Южна Франция се очаква да пристигне канцлерът Ангела Меркел.

Стотици свещи пред гимназията в германското градче Халтерн горяха цяла нощ в памет на 16-те деца и двете учителки, които загинаха трагично, след като самолет на "Джърмънуингс" се разби вчера над Френските Алпи. Инцидентът разтърси малкото градче в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Мога да ви уверя, че това е най-мрачният ден в цялата история на града, заяви през сълзи в пресконференция кметът на Халтерн Бодо Климпел.

СнимкаПовече от 200 ученици от гимназията "Йозеф Кьониг" запалиха свещи, върху които бяха надписани с черен маркер имената на децата от полета. Групата е пътувала обратно към Германия, след като е прекарала близо седмица на курс по испански в малко градче край Барселона.

Това е най-тежката катастрофа в историята на германската авиация и тя потресе силно и екипажите на "Джърмануингс". Над 30 полета на компанията са били спонтанно отменени, след като летците са отказали да ги изпълнят заради преживения шок.

Към настоящия момент е известно, че на борда са пътували 43-ма испанци и 67 германци. Сред жертвите са хора от САЩ, Мексико, Аржентина, Казахстан и Япония. В 14 часа местно време на мястото на произшествието се очаква да пристигне Ангела Меркел, придружена от френския президент Франсоа Оланд и премиера на Испания Мариано Рахой. Германският президент Йоахим Гаук прекъсна визита в Южна Америка заради катастрофата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна