Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие единодушно на първо четене исканите от главния прокурор промени в НПК

| обновено на 25.03.15 в 15:25
Снимка: Ивайло Михайлов

Исканите от главния прокурор Сотир Цацаров промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) бяха приети единодушно от Народното събрание (НС) на първо четене. С промени в Закона за частните съдебни изпълнители на първо четене бяха намалени таксите на тази институция.

Когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е с лишаване от свобода, изпълнението, на което не е отложено, и е налице реална опасност той да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, предвиждат промените в НПК. Съдът ще определя адреса, на който се изпълнява домашният арест. Мярката ще се контролира чрез средства за електронно наблюдение. На лицата с наложена забрана ще се отнемат документите за самоличност и ще им се издават заместващи ги. С други текстове се изменя и редът за разрешаване използване на СРС по отношение на съдии, прокурори и следователи.

Намаляване на таксите на частните съдебни изпълнители до размера на задължението на длъжника, предвижда приетият на първо четене законопроект, внесен от Мая Манолова:

За задължения обикновено към дружества, монополисти, към банки, гражданите от едно задължение в рамките на 300-400 лева накрая се оказват длъжници на задължения от по няколко хиляди лева. Това не е справедливо. Не е справедливо също така съдебният изпълнител да насочи изпълнението за едно задължение от 300 лева към няколко имота на длъжника към неговите трудови възнаграждения. 

Парламентът прие на първо четене и изменения на Гражданския процесуален кодекс. Случаите, в които вземането се основава на административен акт, документ или извлечение от счетоводни книги, да не се пристъпва към изпълнение преди съда да се произнесе, приеха депутатите. Друго предложение предвижда определенията, постановени от Апелативен съд, да бъдат обжалвани пред Висшия касационен съд, а тези, постановени от Окръжен съд - пред съответния Апелативен съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна