Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи кредитния рейтинг на Украйна до една степен над ниво на неплатежоспособност

Агенция "Мудис" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Украйна до "Са" от "Саа3", като в същото време запази негативна перспектива пред новия рейтинг на страната, който вече е само на една степен над ниво на "неплатежоспособност" (фалит).

Ключовият двигател за това понижение на кредитния рейтинг на страната е вероятността нейните външни частни кредитори да понесат значителни загуби в резултат на плана на правителството да преструктурира по-голямата част от настоящите украински еврооблигации, се посочва в изявление на кредитната агенция.

Планът за преструктуриране на дълга на украинското правителство включва външния държавно-гарантиран дълг, както и еврооблигации, емитирани от столицата на страната Киев.

Преструктурирането на дълга е от решаващо значение за получаване на 15,3 млрд. долара от международната спасителна програмата за общо 40 млрд. долара, която беше договорена от Международния валутен фонд и други международни кредитори на Украйна като ЕС, САЩ и Канада. По-рано този месец МВФ одобри спасителен план за 17,5 млрд. долара при условие за успешно прилагане на тежки икономически, бюджетни и парични реформа от страна на властите в Киев. Фондът смята, че украинският дълг ще се повиши до 94% от БВП през 2015-а година.

Украйна се стреми да постигне доброволно споразумение със своите кредитори, но някои от тях вече изразиха несъгласие с плана за преструктуриране на украинския дълг.

Въпреки че преговорите за специфични детайли по преструктурирането на дълга започват едва сега, "Мудис" смята, че вероятността за принудителна замяна на дълга, а оттам и обявяване на неплатежоспособност по украинския държавен дълг, е почти 100%, съобщи кредитната агенция по повод планове на Киев.

Именно тези предизвикателства са основна причина за запазване на негативна перспектива по отношение на суверенния кредитен рейтинг на страната, допълни агенция "Мудис".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна