Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски лекари призоваха правителството да забрани ароматизираните и еднократни вейпове

Деца, използващи вейпове в Лондон, Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лекарите в Обединеното кралство заявиха, че правителството трябва да забрани ароматизираните и еднократни вейпове, за да предпази децата от нарастваща епидемия от употреба в страната.

Търговците на Острова примамват децата с цветове, марки и аромати като дъвка за балончета или захарен памук, за да пласират продукта си, който може да доведе до пристрастяване към никотина, заявиха от Британската медицинска асоциация. Лекарите смятат, че са необходими смели действия и вейповете нямат достойно място в живота на младите хора. 

Около 8% от младежите между 11 и 17 години използват вейпове, сочат наличните данни. 

Въпреки че вече е незаконно да се продава вейп на лице под 18 години, професор Дейвид Стрейн, който е председател на Научния съвет на Британската медицинска асоциация, заяви за Би Би Си, че децата продължават да се нуждаят от повече защита. "Не може да се отрече, че живеем в епидемия от вейпинг", каза професорът и допълни, че един на всеки 10 възрастни вече използва вейп, а това е зничително увеличение. 

Дейвид Стрейн заяви още, че "като лекар разбира ролята, която вейповете могат да играят, за да помогнат на хората да спрат да пушат, но те нямат достойно място в живота на нашите деца и млади хора и когато става въпрос за защита на тяхното здраве, не можем да си позволим да рискуваме".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени