Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развалят договора с фирмата по чистота във Видин, заменя я общинско звено

Кризата с боклука беше обсъдена на Общински съвет днес
Снимка: Стефка Павлова

Ако до утре Видин не е почистен от боклука, договорът с фирмата по чистотата ще бъде прекратен. Това заяви пред Общинския съвет изпълняващият функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов. Той обясни, че ще бъде наета друга фирма, която да почиства, докато Общината успее сама да организира сметосъбирането:

"Срокът им е даден в понеделник, изтича в 24 часа тази вечер. Информацията, която имам към момента, е, че фирмата все още не е излязла да чисти. В Община Видин се готви предложение до Общинския съвет за създаване на звено към отдел "Екология", като се наеме техника и с бюджета за тази година Общината със собствени средства да изпълнява тези задължения."

Добромир Дилов предупреди, че с прекратяването на договора, проблемът няма да бъде решен моментално:

"Смятаме, че е по-добре да се "преболедува" още една-две седмици, отколкото да се остави фирмата и след една-две седмици съм убеден, че тази ситуация ще се повтори."

Общински съветници подкрепиха намерението на местната власт и заявиха готовност още утре да се съберат на ново заседание за разрешаване на кризата с боклука. Стана ясно, че се подготвя граждански протест с намерение неизвозените отпадъци да бъдат изхвърлени пред Общината. Отправено бе и предупреждение за опасност от избухване на епидемии.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна