Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците да се разпределят на квотен принцип между 28-те държави-членки на ЕС

Снимка: БГНЕС

Бежанците да се разпределят на квотен принцип между всички 28 държави-членки на Евросъюза. За това ще настояват българските евродепутати в предстоящото обсъждане на законодателните промени в областта на миграцията и убежищата.

Заместник-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент Илияна Йотова и нейни колеги от Малта и Германия инспектираха Центъра за видеонаблюдение на българо-турската граница в Елхово и разпределителния център за бежанци. Посещението е дни преди Европейската комисия официално да представи пакет от законодателни предложения в областта на миграцията и убежищата. Основните искания на нашата страна са четири, заяви Илияна Йотова:

"Промяна в текстовете на Дъблинското споразумение за връщането на бежанците. На второ място, за разпределението на квотен принцип. На трето място, за изграждането на съвместните гранични патрули и за възможността за допълнително финансиране на страни от външната граница на Европа, каквато е България не само от Фонда за миграция и убежища".

Що се отнася до защитното съоръжение на българо-турската граница, Йотова беше категорична: "Идеята за нейното изграждане не е да възпрепятстваме жертвите на конфликтите и на войните да търсят убежище у нас, а да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават на контролно-пропусквателните пунктове".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна