Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Билд": Година и половина вторият пилот на Еърбъс А320 е посещавал психиатър

| обновено на 27.03.15 в 09:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната организация за гражданска авиация обяви, че пилотите трябва да преминават през редовни проверки на психическата и физическата годност, след като стана ясно, че катастрофата на самолета на Germanwings във Франция, при която загинаха 150 души, вероятно се дължи на преднамерените действия на единия от пилотите.

Всички пилоти са длъжни периодично да преминават през медицински прегледи, които включват оценка както на физическата, така и на психическата годност. Това се посочва в съобщението на организацията, която е структурата на ООН, отговаряща за гражданската авиация.

В четвъртък френски прокурор заяви, че 28-годишният втори пилот на самолета Андреас Лубиц най-вероятно умишлено е причинил катастрофата. Според различни източници той може да е имал психически проблеми.

Германският вестник "Билд“ пише, че общо година и половина Лубиц е посещавал психиатър. Според изданието заради депресия пилотът е имал проблеми с обучението си в училището на "Луфтханза" във Финикс, САЩ, и дори временно е причисляван към неспособните да летят. В досието му е имало бележка, че той се нуждае от "специални и редовни медицински прегледи".

Междувременно британският таблоид "Дейли мейл" съобщи, че при претърсването на дома на втория пилот германската полиция е открила важна улика, която обаче не е предсмъртно писмо.

Изпълнителният директор на "Луфтханза" беше категоричен, че вторият пилот е бил "100% годен да управлява самолет".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени