Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламена Мангова: Артистът трябва да остане артист, независимо от обстоятелствата

БНР Новини
Снимка: hksl.org
Биографията на Пламена Мангова е изпъстрена с толкова факти, имена и дати, че просто няма „кратък вариант”. От началото на годината младата пианистка изнесе концерти във Виена, Флоренция, Мадрид, а в известната зала „Атенеум”, Букурещ – с Румънския национален оркестър.  Със същата програма музикантите гостуваха и на 50-ото юбилейно издание на „Мартенски музикални дни” в Русе. През последните дни на март е в Хонконг, следват концерти в Бразилия, Великобритания, Русия... Задъхана от ангажименти беше и 2014 година – казва Пламена и продължава:

Целият минал сезон беше повече от наситен. Осъществих пътувания в страни, за които дори не бях мечтала. Бях в Нова Зеландия, където свирих с оркестъра на Уелингтън. Имахме кратко, но много интензивно турне, по време на което представихме програмата в пет различни града на тази страна. След това свирих в Тайпей. Имах огромното удоволствие да участвам за пръв път във фестивала „Ростропович”, който организира в Москва дъщерята на известния руски виолончелист и диригент. Гостувахме заедно с Филхармоничния оркестър на Радио Франс – един от най-добрите в света. Не мога да не спомена, че там концертмайстор е нашият сънародник и мой добър приятел и колега Светлин Русев. Беше много специално преживяване за мен. Изпълних Концерта за пиано в Сол мажор от Морис Равел в историческата Голяма зала на Московската консерватория. Имах и други ангажименти в Русия, все по-често ме канят в немскоговорящата част на Европа.

Пламена е завършила Музикалното училище в родния си град Плевен и НМА, в класа на Марина Капацинска. След това специализира във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и в музикалния колеж „Кралица Елизабет” – при Абдел Рахман Ел Баша. Лауреат е на международните конкурси Paloma O’Shea в Сантандер (Испания) и Vittorio Gui във Флоренция и др. През 2007 г. Пламена Мангова спечели втора награда в един от най-големите конкурси в света – „Кралица Елизабет”, Белгия. След него тя реши, че е време да спре да се състезава.

Исках „да разперя криле” и да полетя по широкия свят
– казва тя. Оттогава кариерата й се развива изключително активно. Първият й компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович получи престижната френска награда Diapason d’Or за 2007 г. Работи с елитни оркестри и диригенти, известни солисти са нейни партньори в проектите с камерна музика. Записа пълния интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил. Както и съвместен албум с Татяна Мелниченко, Наталия Пришчепенко и Себастиян Клингер, който съдържа камерни творби от Шостакович. Независимо от натоварената си програма, Пламена успява да запази радостта и удоволствието от работата си. Мисля, че точно това е най-вдъхновяващото – огромното удоволствие от музицирането. Пътуванията, концертите, смяната на климата и часовата зона причиняват невероятен стрес. Само любовта към изкуството ти помага да се качиш „един етаж по-високо” и да преодолееш препятствията.  Ще цитирам големия руски диригент Владимир Федосеев, който казва: „Артистът трябва да остане артист, независимо от обстоятелствата и изпитанията."

Незабравим момент в биографията ми е изпълнението на концерт от Моцарт с диригент сър Колин Дейвис. Както и работата ми с – Андрю Дейвис, Мюнг Хун Чунг от Южна Корея и още много големи имена. Престои ми да свиря Втория концерт за пиано и оркестър от Сен-Санс с известния американски диригент Ленард Слаткин и Orchestre National de Lyon, Франция. Все по-често се срещам с публиката в Русия, която е изключително топла и разбираща. Обичам това, което правя и се чувствам щастлива от възможността да се срещам с големи личности и да опознавам различни култури.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна