Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпуснахме Италия в дебюта на Петев

Ивелин Попов поведе България към обрата над "Скуадрата"
Снимка: Sportal.bg

Националният ни отбор по футбол изпусна да победи Италия на стадион „Васил Левски”, завършвайки 2:2 в дебюта на Ивайло Петев начело на тима. „Скуадрата” се добра до равенството шест минути преди края на двубоя, когато дебютантът Едер вкара за 2:2 с красив фалцов удар от границата на наказателното поле. Италианците поведоха още в 4-та минута, когато Йордан Минев си вкара автогол, но Ивелин Попов и Илиян Мицански обърнаха развоя още до края на полувремето.

Попов, който вече не е капитан на България, а лентата бе на ръката на Светослав Дяков, направи 1:1 след страхотен удар от 25 метра, който остави без шансове вратаря Салваторе Сиригу. Само шест минути по-късно обратът бе пълен. Отново Попов бе в основата на попадението, след като проби през центъра на италианската защита, пусна вдясно на Георги Миланов, който пък намери Илиян Мицански. Нападателят на „Карлсруе” успя да отклони топката с глава и вкара за 2:1.

До края на първото полувреме България можеше да отбележи и още голове, но първо удар на Попов спря в напречната греда, а малко след това Мицански бе спрян след съмнителна засада, останал сам срещу Сиригу.

Опитният отбор на Италия наложи страхотен натиск до края на срещата, но пропуски пред вратата на Николай Михайлов направиха Чиро Имобиле, Марко Верати и резервата Маноло Габиадини.

Все пак в 84-та минута натурализираният бразилец Едер направи безспомощен Михайлов за втори път след удар от границата на наказателното поле.

Със спечелената точка България остана на 4-то място в класирането с актив от 5 точки. Лидер е Хърватия с 13 точки, Италия е на второто място с 11, а третата позиция е за Норвегия с 9. Следващият мач на нашите е на 12 юни – гостуване на Малта.

Ако бяхме догонващи и ние бяхме отбелязали, щяхме да сме щастливи. Сега има разочарование у всички, но аз съм оптимист за бъдещето на националния отбор. В последнтие 20 минути дадохме инициативата на италианците, защото нашите играчи не играят редовно в клубовете си и е нормално някои от тях да отпаднат физически. Най-важното е, че има оптимизъм и хъс. Радващо е настроението, което е най-важно на този етап, има много неща да изглаждаме. Ще направим всичко възможно да се преборим за третото място. Имаме сили! Ще се борим с нужния потенциал, за да се случи това нещо, заяви треньорът на България Ивайло Петев.

Селекционерът коментира и решението си да пусне Николай Михайлов като титуляр. Аз от вратари не разбирам. Има треньор на вратарите, с когото комуникирам, а аз взимам крайното решение. Заради това Михайлов пази днес, добави Петев.

Треньорът на Италия Антонио Конте също остана недоволен от крайния резултат, но все пак поздрави българите за добрата игра. Не съм доволен от равенството, защото мисля, че заслужавахме победата. Мисля, че България просто изигра своят мач, използва възможностите си на контраатака. Винаги има проблеми, необходимо е да се мисли за концентрация и аз съм доволен, че момчетата работиха много добре. Заслужавахме повече, но поздравявам българите, защото направиха много добър мач, каза Конте.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна