Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция предлага алтернатива на задръстванията по границите с Турция с постоянна фериботна линия

Ежедневна фериботна връзка се открива от Солун до пристанище Измир, съобщи областният управител на северна Гърция - Дзидзикостас. Постоянните опашки на тирове на гръцко-турската граница създават затруднения и оскъпяват трансфера на стоки от и към Турция.

След повече от година на преговори между двете страни до седмица ще бъде открит ферибот Солун - Измир. Връзката е удобна за превоз на стоки до пристанище Солун и от там с пътен трансфер за България и другите балкански страни или с железопътен, който е доста по-рентабилен за бизнеса. Стоките, предназначени за европейския пазар може да се товарят на пристанище Измир, да се транспортират до пристанище Игуменица и от там до Италия.

Очаква се фериботът да бъде използван и от туристи, които от Турция имат възможност да посетят Солун, а след това да се насочат към съседните балкански страни. Туристическите агенции ще започнат да предлагат и различни направления за туристите през тази година, като включват и фериботната връзка от Солун за Измир.
Морският трансфер между двете пристанища ще е през цялата година, за да улесни бизнеса и не е предназначен само за туристите, уточниха от пристанище Солун.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна