Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората черна кутия на катастрофиралия в Алпите самолет може и да не бъде открита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората черна кутия на катастрофиралия самолет може и да не бъде открита. Това смятат експерти от "Луфтханза". В интервю за германския телевизионен канал ARD мениджърът на германския авиопревозвач Кай Кратки посочи, че самолетът се е разбил в склоновете на Алпите с 800 км в час, което може да е повредило тотално кутията.

При такъв удар е твърде вероятно кутията да е повредена и да не може да подава сигнали. Вероятността да бъде открита не е голяма, призна Кратки пред камерите на германската обществена телевизия.

Разследването на самолетната катастрофа е най-голямата полицейска акция за последното десетилетие, извършвана от прокуратурата в Дюселдорф. Над 100 нейни служители са включени в екип, назован "Алпи”, който се занимава с установяване на причините за трагедията и идентифициране на жертвите.

Полиция и психолози посещават домовете на загиналите, за да съберат ДНК материал, с чиято помощ да разпознаят останките.

Междувременно в Германия започна дискусия за облекчаване на лекарската тайна, когато става дума за пациенти, чието състояние може да застраши живота на други. Депутатът от ХДС Дирк Фишер предлага лекарската тайна да не е толкова строга при по-специалните професии като тази на пилота. Според него компаниите трябва да избират лекари, с които работят, и тези лекари да уведомяват ръководството за резултатите от прегледите на пилоти. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна