Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За бизнесклимата и дълговете на фирмите във Видин

Димитър Димитров: "Всички тук, във Видин, сме навързани, всеки дължи на другия и чака пари от следващия"

Снимка: Радио ВИДИН
Дълговете на бизнеса растат, сочат данни на Българската стопанска камара (БСК). През 2013 г. достигат 171 млрд. лева. Спрямо 2012 г. ръстът е в рамките на 1,9 на сто, но спрямо 2010 г. увеличението е от 8,3%, показва статистиката на организацията.

"Запазва се високото ниво на необслужваните кредити. Най-големи задължения имат предприятията от секторите търговия, транспорт, туризъм, енергетика, рециклиране. Именно в тези сектори може да се очакват и фалити на фирми. Заплаха от фалити има и в строителни предприятия. Общият извод е, че структурните деформации в икономиката все още не са преодолени и задълженията продължаватда растат за целия нефинансов сектор"
- каза пред Нора Йоцова Камен Колев, заместник-председател на БСК.

От тези 171 млрд. лева дългове на бизнеса, 108 млн. лева са просрочените вземания на фирмите от държавата, а останалите са на местните администрации. Данните на БСК показват още, че през 2013 г. държавата и общините са натрупали 277 млн. лева просрочени задължения към частния сектор.

СнимкаКак се прави бизнес във Видин, коректни ли са фирмите една към друга и коректен партньор ли е Общината в тези отношения? Потърсихме за коментар Николай Цветков, собственик на фирма за специализирана техника, като автокранове, обработка на товари и аварийно-възстановителни работи при катастрофи.

"Много трудно се работи с фирми, които не искат да си платят извършената дейност. След приключване на работата,  лицето го няма, ако е някакво ООД- изчезнали съдружници, а процесът в България да водиш дела е много сложен. Имам лош опит с бургаска фирма, водихме дела в Бургас, разправии, адвокати, пътни разходи. В крайна сметка спечелихме и се започна процедура за вземанията със съдия-изпълнител, и благополучно след две години и половина си взехме тези пари, които нямат вече стойност. Много трудно се оцелява, обслужваме и кредити, където единственият вариант е през револвиращи кредити"- обясни Николай Цветков.   

Потърсихме и фирма в хранителния бранш, където нещата са динамични, а продукцията трябва да се пласира ежедневно. Димитър Димитров има заведения за бързо хранене във Видин. Казва, че напоследък е нещо нормално фирма X да дължи на търговеца Y, който пък от своя страна дължи пари на следващия по редицата и така до безкрай.

"Всички тук, във Видин, сме навързани, всеки дължи на другия и чака пари от следващия, за да плати на предишния. Междувременно работим на доверие. Плащаме и кредити към банки. Ако обаче се наложи да избирам дали да заредя обектите със стока или да платя кредита, ще предпочета да заредя със стока. Забавянето на плащанията влияе върху цената на доставката. При отложено плащане не можеш да се пазариш с доставчика, който обикновено вдига цената. Има и случаи, ако не те познават добре, да ти откажат доставка на стока без плащане"- каза Димитър Димитров.

От БСК препоръчват да се улесни достъпът до правосъдие и да има ускорение на процедурите по несъстоятелност, като начин за намаляване на задлъжнялостта при фирмите. Камен Колев, заместник- председател на организацията обясни, че тромавата процедура по несъстоятелност бави бързото прехвърляне на активите, така че те отново да заработят и да носят доход. Затова и препоръката е да бъде създадена борса на задълженията.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна