Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в пенсионния модел предвиждат укрепването на първия солидарен стълб

| обновено на 31.03.15 в 13:44
Снимка: БГНЕС

Промените в пенсионния модел, изготвени от социалното министерство, предвиждат укрепването на първия солидарен стълб, предвидимост от капиталовите схеми и по-високи пенсии в дългосрочен период. Над 30 са предложенията, сред тях - плавно повишаване на пенсионната възраст с крайна цел мъже и жени да се пенсионират на 65 години при масовата трета категория труд - обясни вицепремиерът Ивайло Калфин:

За мъжете трета категория започва две години с по два месеца, после с един месец до 2029 годинa, когато ще стигнат 65 години тези, които ще се пенсионират тогава. За жените трета категория - до 2030 година по два месеца годишно, след което по три месеца до 2037 година, когато ще достигнат същата възраст. Това е най-меката възможна стъпка.

Ще предложа даване на възможност за предсрочно пенсиониране - една година, до 12 месеца, тогава, когато не достига възраст, знаете, че за стажа се признават учене, майчинство и т.н., може да се купи и допълнително стаж, но възрастта трудно се купува. Този, който не може да стигне до тази възраст, 12 месеца по-рано да се пенсионира.

Все още няма договореност каква задължителна възраст за пенсиониране ще се въведе в сектор "Сигурност", но тя ще е близка до тази, на която сега реално се пенсионират, военните, полицаите, съдиите и служителите на ДАНС и тези в затворите, каза Калфин.
Средната възраст, на която са се пенсионирали служители  в сектор "Сигурност", напомням, това са военни, МВР, ДАНС, ВВС, съдебна охрана, охрана на затворите и така нататък, 75 хиляди души в тази система. Миналата година тези, които са се пенсионирали, са се пенсионирали на 52 години и осем месеца. Второто нещо, освен минимална възраст, което трябва да търсим, това става със съгласие на тези системи и да се разграничат, този, който работи и времето,  което се работи при висок риск и чиновническата работа, която е  сравнима със служители в други сфери.
До седмица ще са ясни и промените за инвалидните пенсии, уточни Калфин. Към Министерството на здравеопазването има създадена специална работна група:
Параметрите на това, което търсим е хората, които са освидетелствани, първо да се освидетелстват към намалената функционалност, към здрав човек на същата възраст и второ, което за мен е много важно, да се дават съответните указания този човек, който има увреждане какво може да работи, за да може той да влезе в системата на бюрата по труда, да се насърчава, да търсим инструменти за работодатели и така нататък, а не да му се даде един процент нетрудоспособност, с който общо взето от там нататък голяма част се самоизключват от пазара на труда.

В пакета от предложения за изменение на пенсионната система няма въвеждане на данък върху пенсиите за работещите пенсионери, отпада и предложението държавните служители сами да плащат осигуровките си. За да се повишат приходите, се предлага също плавно да нарастват и осигурителните вноски за пенсия и за безработица, посочи социалният министър:

0,5 % едната година за фонд "Пенсии", следващата -  0,2 на сто. За фонд "Безработица" в продължение на 12 години с общо увеличение 4,5%. Продължавам да твърдя, че това е плавен и много поносим за работодатели и работещи механизъм. Зная, че има други предложения, готов съм да ги обсъдим, не затварям темата с това предложение, но мисля, че вече трябва да вървим към окончателно решение на този въпрос.

За земеделските производители се предлага минималният осигурителен доход да нараства с по 60 лева и за две години да се достигне нивото за самоосигуряващите се лица.

Репортажа на Цветелина Стоянова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.

Анализът на Цветелина Стоянова от предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна