Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на правосъдието иска наказание за следователя Петьо Петров

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов предложи дисциплинарно производство срещу бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров. Това става седмица след като Висшият съдебен съвет не събра мнозинство за образуване на такова производство.

Въпросът е актуален след окончателните оправдателни присъди по делото "Цонев, Попов, Сантиров", в мотивите към които беше записано, че има данни, че Петров е извършил престъплението "провокация към подкуп". Съдебните кадровици не постигнаха съгласие за наказание, защото изчислиха, че е изтекъл давностният срок за дисциплинарно производство. Според Христо Иванов обаче това не е така и давността не тече от 1-ви април 2010 година, когато започва разследването за подкуп срещу бившия военен министър, а от момента, в който последната съдебна инстанция е записала в мотивите си, че има данни Петров да е искал от Николай Цонев пари, за да смачка дело срещу него, тоест преди два месеца.  
Според правосъдния министър действия, които водят до загуба на доверие на гражданите в почтеността на магистратите, каквото е провокацията към подкуп, трябва да бъдат дисциплинарно санкционирани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени