Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС се произнася до месец по решението за отмяна на увеличението на капитала на КТБ

Снимка: БГНЕС

До месец Върховният административен съд трябва да се произнесе по решението на БНБ за отмяна на увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка с 35 млн. евро. Пред петчленен състав на ВАС акционерите обжалват решението на БНБ, с което се отменя разрешение на подуправителя Цветан Гунев за увеличаване на капитала на банката. В същия ден, когато отне лиценза на КТБ, Управителният съвет на БНБ реши, че разрешението на Гунев е неправомерно, защото банката е финансирала сама себе си. Според юриста на БНБ Нина Стоянова въпросните 35 млн. евро е нямало да помогнат на КТБ да запази лиценза си:


Това решение за отмяна на подчинения срочен дълг, който е бил по-рано разрешен, има само един морален характер, тъй като е установено едно нарушение на европейски регламент, тъй като лицензът на банката е отнет веднага след това и някакъв сериозен ефект върху самата банка няма. Нейният отрицателен капитал е бил изчислен съобразно съответните европейски актове и счетоводни стандарти. Той е отрицателен  с милиарди, а не с милиони.

Адвокатът на Цветан Василев Менко Менков беше категоричен, че по-важната част от делото е допустимостта акционерите да обжалват решенията на БНБ. Досега съдът е преценявал, че акционерите като физически лица или представители на Управителния съвет на КТБ нямат право да обжалват решения от името на дружеството. Затова е поискано и тълкувателно дело:

Ние твърдим, а и искаме, преди да се произнесе ВАС по отношение на основното, т.нар. "дело за отнемане на лиценза", целият ВАС да се произнесе по тълкувателно дело, което трябва да бъде образувано, и е налице искането от 10-и март, защото, в противен случай, какво означава? Нямате никакви права, не можете да правите нищо.

Прибирането на Цветан Василев в България адвокат Менков коментира:

Той не може да напусне територията на Република Сърбия по простата причина, че е с мярка за неотклонение "подписка" по искането за екстрадиция на българската прокуратура. Очевидно е, че пък съдебните власти в Сърбия, за да не постановяват досега екстрадирането му, все още не са изяснили основателността на това искане.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна