Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Охотско море продължава издирването на моряците, изчезнали след потъването на риболовния траулер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Охотско море второ денонощие продължава издирването на 13-те моряци, които са в неизвестност след потъването на руския риболовен траулер с 132 души на борда.

Шансовете да бъдат открити оцелели са минимални, признават спасителите, които продължават да претърсват района на катастрофата с помощта на близо 30 плавателни съда, хеликоптер и самолет амфибия.

Механикът Дмитрий Дмитриевич разказва за последните минути на борда: 

Корабът започна да се накланя и това продължи 30-40 минути. После за една минута потънахме. Много от нас останаха на борда. Капитанът не даде никакви команди и ние сами решихме да си сложим спасителните жилетки.

По всяка вероятност моряците, които се водят за безследно изчезнали, се намират вътре в потъналия траулер. Корабът се намира на около 200 метра дълбочина и е недостъпен за водолазите. До него може да достигне подводен апарат, но той едва ли ще даде информация за съдбата на изчезналите.

По последни данни, в резултат на потъването на хладилния траулер са загинали 56 души. Разследването на причините за трагедията продължава, като засега една от водещите версии е, че корабът е загубил баланс заради претоварената мрежа.

Междувременно иззетите документи на компанията показаха, че повечето чужденци на траулера са били нелегални работници, които се качвали на борда, след като корабът вече е бил открито море.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна