Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Пак ще изпреварим румънците в борбата с корупцията

Откриването на онкологичен център във Варна
Снимка: БГНЕС

Във Варна министър-председателят Бойко Борисов обеща бързи и сериозни промени в съдебната система. По повод коментарите, че Румъния ни изпреварва в борбата с корупцията, премиерът заяви, че България скоро ще изпревари северната ни съседка.

Преди година и половина като бях премиер Румъния имаше на всеки шест месеца доклад, за България беше мониторинговият доклад за година и половина и всички сравняваха Румъния с България. В смисъл, те ни догонваха, ние искахме, ако може за Шенген да се измъкнем от Румъния. Какво се случи за година и половина - да ни дават румънците, с цялото ми уважение към тях, за пример. Четири години те бяха зад нас. Така че след три-четири месеца отново ще са зад нас.

Бойко Борисов каза още, че правителството работи в чудесен синхрон, няма да има ремонт на кабинета и до Великден министърът на правосъдието Христо Иванов ще внесе законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт:

Министерският съвет с Христо Иванов, аз и още няколко колеги в последните няколко дена сме работили след работно време при мене законопроекта. Близо 40 души е цялата група, която работи по тези предложения. До Великден, действително исках да е по-бързичко, и тогава може би нямаше това да се случи, нали, да бързат да вкарват законопроекти, но до седмица някъде тези работни групи ще предложат законопроект, който Христо Иванов, министър на правосъдието, ще вкара в Министерския съвет.

Борисов и министрите Лиляна Павлова и Петър Москов откриха във Варна новия Онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина". Премиерът посочи, че правителството е отпуснало за първите месеци на годината 30 милиона лева за морската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна