Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 бездомни животни са кастрирани във Видин за 3 седмици

Готов е приютът във Видин

Снимка: Община Видин

Приключва кастрацията на бездомни кучета и котки, която екип на фондация "Четири лапи" проведе във Видин за последните 3 седмици. 331 животни са обработени от 16 март до 2 април.

"Кучетата са 278- това са 154 женски и 124 мъжки. Котките са 45, от които 29 женски и 16 мъжки. Общият брой на кастрираните животни е 323, имаме 7 ваксинации и обезпаразитявания, както и едно лечение", съобщи д-р Маргарита Чанкова, ръководител на екипа от фондация "Четири лапи", при представянето на резултатите от работата им във Видин.

Микрочипове, осигурени от Общината са поставяни на животните. Екипът е работил и в други населени места освен в областния град- Дунавци, Рупци, Буковец, Гомотарци, Покрайна, Синаговци, Градец, Новоселци, Слана бара, Кутово и Капитановци. Бездомните кучета само за град Видин са 495, котките са 532, по информация от последното преброяване. Това означава, че над 60% от популацията на бездомните кучета е обхваната, отчете д-р Маргарита Чанкова. Цялата популация много лесно може да бъде обхваната, когато заработи общинският приют и клиниката към него за безстопанствените кучета, допълни ветеринарят.

СнимкаСекретарят на Община Видин Орлин Василев съобщи, че приютът вече е завършен и се очаква разрешението за работа на обекта:

"Беше приет от комисия, подадохме молба за разрешително за работа. То е вече готово и в понеделник ще ни бъде дадено. В този приют ще работят 7 човека- ръководител, ветеринарен лекар, двама ловци на кучета, двама гледачи и пазач."

Капацитетът на приюта е за 96 кучета, които ще бъдат предлагани за осиновяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени