Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП ще анализира общите условия на банките, кредитните фирми и кабелните оператори

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите ще анализира договорите с общи условия, предлагани от банките, фирмите за финансови услуги и кабелните оператори. Ефективността на проверките също е сред обявените днес задачи от новото ръководство на Комисията. 

Около 160 случая на опасни стоки и услуги са били идентифицирани на пазара през миналата година, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и допълни, че ще бъде засилена координацията между институциите:
Целта ни е да имаме повече открити опасни стоки и услуги спрямо предишни периоди и най-вече в повече пазарни сегменти.
Комисията ще направи преглед на договорите с общи условия, предлагани на потребителите. Според данните за миналата година при извършени проверки на над 11 хиляди клаузи по такива договори, само около 2,5 на сто са били обявени за неравноправни, но потребителите продължават да търпят вреди и да се оплакват. 
Неравноправните клаузи по договорите на кабелните оператори в по-голямата си част се отнасят до начисляването на прекомерно голяма неустойка при предсрочно прекратяване на договора или не се предвижда уведомяване на клиентите за настъпили промени в общия договор. Димитър Маргаритов посочи, че предстоят промени в Закона за защита на потребителите, според които се предвижда създаването на секторни помирителни комисии в пет области, като алтернатива за решаване на спорове. Те ще бъдат в областта на енергетиката, ВиК услугите, електронната търговия, транспорта и финансите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна