Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптурната композиция на площад "Батенберг" в Русе ще бъде възстановена до месец

Снимка: Ася Пенчева

Скулптурната композиция във фонтана на площад "Батенберг" в Русе ще бъде възстановена до месец. Фигурите, изработени от скулптора Любомир Далчев преди повече от 40 години, през януари се оказаха с нарушена патина, а Българското национално радио първо съобщи за посегателството.

Работата по реконструирането на площад "Батенберг" в Русе продължава, но скулптурната композиция на Любомир Далчев ще бъде възстановена в близък до първоначалния й вид още този месец. Това каза главният архитект на Русе Живка Бочуковска и допълни:

В момента едната фигура е оградена и е почнало премахването на този импрегниращ слой, който беше положен. Другата седмица предстои Даниел Кънчев да възстанови патината на тези две фигури, а останалите две да бъдат почистени по начин, по който те препоръчват.

В средата на януари тази година работници от фирмата изпълнител на проекта за ремонт на площада премахнаха патината от бронзовите фигури с киселина и така нанесоха непоправими щети върху произведенията на изкуството. С реставрирането им се зае русенският скулптур Даниел Кънчев и до седмици фонтанът пред Историческия музей отново ще е в оригиналния си вид.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна