Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигна се цената на агнешкото в Гърция преди Великден

Снимка: БГНЕС
Износът на агнета вдигна цената на месото преди Великден в Гърция.
По-ниските цени у нас на хранителните стоки привличат гърците, които масово пътуват, за да се снабдят с български стоки за празниците.

С повече от едно  евро за килограм в сравнение с миналата година поскъпна агнешкото месо в Гърция. Търговците оправдават по-високата цена с увеличения износ и намаленото производство. Гръцките животновъди изнесоха при по-добри цени агнешко месо за котолическите страни, където Великден е по-рано.

Гръцките фермери призоваха собствениците на месарски магазини да намалят печалбата си, за да постигнат достъпна цена за клиентите. Днес килограм агнешко се предлага на пазара на цена между 8 и 10 евро. Засиленото търсенето в следващите дни може още да повиши тази цена.

Веригите от търговски магазини предлагат и евтино замразено месо.

Започна и предвеликденското пътуване на гърците в България, от където си купуват не само по-евтино агнешко месо, но и хранителни стоки за празниците. В анкети за медиите гърците подчертават, че качеството на българските стоки е високо и цените са по-достъпни. От друга страна реагират собствениците на магазини, че губят клиенти и оборот.

От Агенцията по безопасност на храните извършват масови проверки за качеството  на месото и яйцата. Магазините са задължени да поставят на видно за клиента място сертификатите. Финансови инспектори следят за издаване на касови бележки и налагат високи глоби при нарушения.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна