Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е повишаване на нивата на реките утре и в понеделник, предупреждават от МОСВ

Снимка: БГНЕС

За възможно повишаване на речните нива утре и в понеделник предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Причина за предупреждението са снеготопенето и очакваните валежи. 

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, предупреждават от екоминистерството. На повечето места у нас почвите са
преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. С повишено внимание се следи водосборът на река Тунджа. Според системата за ранно предупреждение, нивото на река Тунджа при Елхово се понижава, като ще продължава да е над оранжевия праг, което означава риск за тревога. Съществени са повишенията и при реките Марица и Арда. Следи се внимателно нивото на Места и Струма. 

В Дунавския басейн се очаква повишенията на речните нива да започнат в неделя и да бъдат по-съществени в понеделник. От утре, в резултат на очакваните валежи, се очаква да се повишат водните нива в река Искър. По-значително ще е повишението във водосбора на яз. "Панчарево" и във водосборите на реките Владайска и Малък Искър.
Значително повишение се очаква в река Русенски Лом на 6 април. Възможно е достигане на прага за внимание.

В Черноморския басейн са възможни повишения в понеделник във водосборите на реките Провадийска, Камчия и в поречията на южночерноморските реки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени