Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският външен министър обяви възможност за ново изтегляне на оръжия от Украйна

Двете страни в конфликта в Украйна може да изтеглят оръжията с калибър под 100 мм от фронтовата линия, за да се повиши доверието към прекратяването на огъня. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Братислава, където е на официално посещение по случай 70-ата годишнина от освобождението на столицата на Словакия от Съветската армия.

Лавров подчерта, че е необходимо да се наблюдава спазването най-вече на военната част от Минското споразумение от 12 февруари:

Днес се обединихме около общата позиция за необходимостта да бъде повишен в максимална степен мониторингът на изпълнението на военната част от Минското споразумение. Обсъжда се възможността за изтегляне на въоръжението с калибър под 100 мм. Активно подкрепяме тези действия и ще се постараем да помогнем на страната за съгласуване на договореностите, които в крайна сметка ще доведат до повишаване на взаимното доверие.

Лавров и словашкият му колега Мирослав Лайчак са се обединили още около позицията, че украинската криза не може да бъде решена по военен път.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна