Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МКЧК призова за 24-часово примирие в Йемен

МКЧК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) призова за незабавно обявяване на 24-часово примирие в Йемен, за да бъдат доставени животоспасяващи медицински и хуманитарни помощи в страната, съобщи Ройтерс.

В момента МКЧК води преговори с всички страни в йеменския конфликт, като целта е да се осигури възможност за своевременно извършване на хуманитарни доставки по въздух, вода и суша.

Говорителят на организацията Ситара Джабийн посочи, че е постигнат напредък в консултациите и се очаква хуманитарните работници да получат разрешение за начало на доставките още утре. Помощите са крайно необходими след 9-дневните сблъсъци между военните сили на президента Абд Рабу Мансур Хади и шиитските бунтовници хуси и последвалите ги интензивни въздушни удари на международната коалиция в много райони в Йемен.

Действията на хуманитарната организация са възпрепятствани от водената от Саудитска Арабия въздушна кампания срещу шиитските бунтовници. В нея участват още Египет, Йордания, Судан и други държави от Персийския залив.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна