Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ди Каприо стяга екокурорт на острова си

Снимка: "Ню Йорк таймс"

Холивудският актьор Леонардо ди Каприо съобщи в интервю за "Ню Йорк таймс", че изгражда екокурорт на острова си край бреговете на малката централноамериканска държава Белиз.

Ди Каприо, който е много запален по дайвинга, купува необитаемия остров Блекадор Кайе за 1,75 милиона долара малко след първото си посещение в Белиз през 2005-а година. Както самият той обяснява, целта му не е просто да създаде луксозен курорт, но и да възстанови острова, който навремето силно е пострадал от прекомерния риболов и от изсичането на мангровите гори.

Предвидено е комплексът да бъде открит през 2018-а година. На острова ще има 68 вили, които ще се дават под наем, а също 48 частни къщи. Те ще могат да бъдат купувани за суми от 5 до 15 милиона долара. По замисъла на актьора вилите ще бъдат изградени на издигната над водата голяма платформа, под която ще бъдат създадени изкуствен риф и укрития за риби. Около 45 процента от територията на острова ще бъде обявена за резерват. На Блекадор Кайе например няма да е позволено използването и внасянето на пластмасови бутилки. Освен това всички пристигащи ще трябва да преминат през специален "екотренинг". 

Ди Каприо отдавна участва в различни екологични програми. През 2013-а например той дари 3 милиона долара за увеличаване на популацията на тигрите в Непал. Миналата година отпусна подобна сума за обществената организация "Оушеана".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна