Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите от системата на образованието ще бъдат включени в единна електронна мрежа до 3 години

Тодор Танев
Снимка: БГНЕС

През следващите 3 години всички институции от системата на образованието ще бъдат включени в единна електронна мрежа. Министърът на образованието Тодор Танев каза, че проектът ще струва около 135 млн. лв.  


Министерството на транспорта отговаря за политиките, свързани с електронното управление в страната, припомни заместник-министърът Валери Борисов:

Приключва изграждането на мрежа за широколентов достъп до интернет в 29 слабо населени места в държавата. В тези 29 населени места има общо 58 учебни заведения, които ще бъдат свързани към тази високоскоростна мрежа. Ще направим една голяма крачка в посока преодоляване на цифровото разделение между хората, които живеят в тези слабо населени  райони и всички ние, които живеем и работим в големите градове.

Работи се и затова университетите и регионалните инспекторати по образование да се включат в единната електронна мрежа, допълни още той:

По този начин българските университети ще станат част от световната мрежа на университетите. По този начин те още по-лесно ще могат да обменят своите научни постижения с колегите си от останалата част от Европа и света. С подкрепата на Министерство на образованието и науката, тази година ще бъдат свързани университетите в седем български града. Това са: София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен.

Хартиените учебници няма да отпаднат. Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че те имат своята роля и министерството няма намерение да ги премахне.

Той обаче заяви, че учебниците трябва да бъдат преработени:

С тези учебници, които имаме в момента, всички знаем, че не може да се продължава повече. Твърде много, повече от десетилетие се забави реформата в тази област.

Заедно със Синдиката на българските учители от министерството са направили проверка на учебниците до четвърти клас, коментира Танев:

Ще се опитаме в рамките на сега същестувващото законодателство да направим необходимите още едни промени в тях. Те не са толкова големи и не са толкова обемни, колкото за учебниците от пети клас нагоре.

До две седмици ще стане ясно кои учебници ще бъдат обновени. Политическият кабинет на министерството е обсъдил работата на фонд "Научни изследвания". В понеделник ще бъде обявен съставът на изпълнителния съвет на фонда.


Подробностите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна