Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската опозиция организира митинг в памет на Немцов

| обновено на 07.04.15 в 12:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Няколкостотин души се събраха в центъра на Москва, за да почетат паметта на убития руски опозиционер Борис Немцов. На 40-ия ден от убийството негови приятели и привърженици отидоха до Големия Москворецки мост, за да положат цветя и да запалят свещ на мястото, където той беше застрелян.

Според опозиционния лидер Алексей Навални на това място най-малкото трябва да бъде поставена паметна плоча: Смятам, че Немцов беше човек от такъв мащаб и ролята на неговата личност е толкова голяма, че паметта за него трябва да бъде увековечена по мащабен начин и то именно в Москва.

Днешната акция беше наречена „Минута на немълчание”, като нейните организатори призоваха във всички градове на Русия в 11 часа неравнодушните хора да спрат за малко на тротоара, а автомобилите да подадат звуков сигнал в памет на убития политик. Днес съратниците на Борис Немцов искаха да проведат паметен концерт, но нито една московска зала или сцена не пожела да организира подобно мероприятие. Единствено телевизионният канал „Дождь” ще проведе днес следобед телевизионен маратон, посветен на паметта на Борис Немцов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна