Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

540 са вече жертвите на конфликта в Йемен, военната операция продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 540 души са загинали и близо 1700 са ранени в Йемен от началото на военните действия в страната, съобщи Световната здравна организация. Най-малко 74 деца са сред жертвите.

Междувременно Международният комитет на червения кръст (МКЧК) съобщи, че вече е организирано изпращането на два самолета с 48 тона хуманитарни помощи, предимно лекарства, за Йемен.

Детският фонд на обединените нации УНИЦЕФ обяви, че страната вече е на път към хуманитарна катастрофа. Доставките на хуманитарните помощи непрекъснато се забавят, заради необходимостта от получаване на разрешения от ръководената от Саудитска Арабия коалиция, извършваща въздушни удари срещу шиитските бунтовници в страната.

Междувременно бойни самолети на международната коалиция са атакували военна база под контрола на шиитските бунтовници хуси в централните части на страната. Нападението е извършено срещу база на републиканската гвардия близо до град Иб на 160 км. южно от столицата Сана. Командирът на базата е ранен.

Коалиционните въздушни удари продължават и в други райони на страната. Сред целите са военни обекти близо до йеменската столица и северно от град Санан, както и в провинциите Ходейда, Хаджа и Саада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна