Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските неонацисти не искат бежанци

Снимка: Васко Михайлов

Неонацисти заплашиха да обезглавят кмета на германския град Трьоглиц – Гьоц Улрих. Той предизвика гнева на крайнодесните, след като обяви, че няма да се откаже от плановете си да отвори дом за бежанци в града. През май в Трьоглиц трябва да се настанят 40 души, потърсили убежище в Германия.

Размириците в града в Саксония-Анхалт започнаха в началото на миналата седмица, след като току-що построеният дом за бежанци бе подпален. От тогава кметът на Трьоглиц получава ежедневно заплахи за живота си. Днес полицията го постави под специална закрила.

Все още се разследва и палежът на дома за бежанци. Засега няма следи, уличаващи евентуални извършители, но почеркът е на крайнодесните, съобщиха от полицията. Заради несекващите заплахи срещу управляващите в града в средата на март от поста си се оттегли предишният кмет на града Маркус Нирт. Нирт също е поставен под полицейска защита в момента.

Реакциите от случващото се в Саксония излязоха извън границите на Германия, след като и генералният секретар на Европейския съвет Торбьорн Ягланд предупреди, че подобни расистки брожения трябва да се вземат на сериозно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна