Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха на първо четене:

200 лева глоба за паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки

| обновено на 08.04.15 в 12:47
Снимка: Ивайло Михайлов

Глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки се увеличава от 20 на 200 лева, решиха на първо четене депутатите.

Промяната беше атакувана от БСП. Георги Свиленски призна за проблема с неправилното паркиране, но попита:

Ще наложим ли глоба на общините, които не са осигурили места за паркиране?

Вносителите от ГЕРБ се аргументираха с мотива, че мярката цели дисциплиниране на водачите и улесняване на гражданите и на хората в неравностойно положение.

Разгорещен дебат предизвика другото прието предложение на ГЕРБ на първо четене, съгласно което всеки Общински съвет да определя цените за паркиране на пазарен принцип. Това предложение отново беше атакувано от БСП Дора Янкова:

Ние сега, слагайки цена, правим един голям пазар. Ще вкараме цената в бюджета, а с бюджета ще издържаме структурите, които събират цената, както вие я наричате.

Янкова беше репликирана от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, според когото с поправката може да се стигне до премахването на стикерите, които гражданите в централната част на града плащат за паркинг.

Именно затова въвеждането на понятието цена вече ще даде възможност да избавим гражданите от този втори данък, което ще бъде едно от предложенията между първо и второ четене. Нищо чудно чрез повишаване на приходите в бюджета хората на местни нива да поискат дори и намаляване на такса смет.

Споровете доведоха до разногласие в редиците на ГЕРБ, като депутатът Цветомир Михов дори призова колегите да оттеглят законопроектите си и да се изготви изцяло нов закон за движение по пътищата.

В програмата на Народното събрание е и окончателното гласуване по създаване на независимия орган Фискален съвет, предложен от кабинета. Той ще има за задача да наблюдава бюджетната политика и ще консултира правителството по въпросите на фискалното управление. Целта е да се осигури прозрачност на публичните финанси.

Депутатите окончателно ще обсъдят и промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат отново да бъдат монтирани измервателни уреди за реално отчитане на количеството акцизни стоки, в това число и нефтопродукти, вътре в данъчния склад. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна