Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Костадинка Кунева се обяви срещу договора за Трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС

Снимка: БНТ

Българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката  партия "СИРИЗА", подкрепи екологичните организации в България в кампанията им срещу споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз. Според еколозите, документът ще доведе до увреждане на околната среда и внос на ГМО-продукти.

Договорът за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз ще установи зона за свободна търговия, уеднаквяване на стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата. Групата на "Зелените" и на левицата в Европейския парламент изразиха несъгласие срещу евентуалното подписване на споразумението. Коментира българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката партия СИРИЗА:

"Вече правихме демонстрации на несъгласие с установените правила от Европейския парламент и Комисията. Това споразумение е много опасно за Европа, тъй като ще въведе едно друго законодателство, ще загубим нашите права като граждани на Европейския съюз и ще доведе до една огромна криза икономическа, а няма да помогне в нито една сфера. Задължително означава пряко вмешателство в живота на всеки един европейски гражданин това. Европа се поддава, защото има огромна група лобисти".

Екологичните организации отдавна започнаха кампания срещу споразумението между САЩ и Европейския съюз. Основните притеснения посочи Ивайло Попов от Сдружението за Земята:

"В много сфери Европа и България имаме по-високи регулации от тези, които има в Съединените американски щати и всъщност те са така, целта на определени корпорации, които искат да свалят тези стандарти, за да имаме по-лесно навлизане на технологии като ГМО, като шистов газ и така нататък".

Според Борислав Сандов от партия "Зелените", по-добър търговски обмен може да се постигне по друг начин без споразумението за Трансатлантическото пратньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна