Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Христо Бисеров

| обновено на 09.04.15 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание и председател на Комисията по правни въпросина Христо Бисеров, съобщава сайтът на прокуратурата.

Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери; за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление; за затаяване на истина в писмена декларация от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата. 

За първото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния; за второто – затвор до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението - 700 960,60 лева; за третото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция“ в размер на 25 000 лева.

Наложена му е забрана да напуска пределите на страната.

Разследването срещу Христо Бисеров започна през ноември 2013-а година, няколко часа след като парламентът го освободи от заместник-председателското място и като депутат. Три дни по-рано от пресцентъра на ДПС съобщиха изненадващо, че той напуска постовете в Народното събрание и в ДПС. Бисеров и досега не е коментирал публично случващото се.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна