Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран поиска незабавно вдигане на санкциите, за да подпише споразумението за ядрената му програма

| обновено на 10.04.15 в 14:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Иранският Върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че не е толкова ентусиазиран от временното ядрено споразумение със световните сили. В първия си коментар по въпроса най-силната фигура в ислямската република предупреди за "дяволските" намерения на Съединените щати. В реч, излъчена на живо по държавната телевизия, Хаменей каза, че не е нито "против", нито "за" рамковото споразумение от миналата седмица. Подобно на президента обаче, Али Хаменей настоява всички санкции срещу Иран да бъдат вдигнати:

Това, което се случи досега, нито гарантира споразумение - или преговори, водещи до споразумение, нито гарантира съдържанието на споразумението. То дори не гарантира, че преговорите ще продължат до края и ще доведат до сделка. Всички санкции трябва да бъдат премахнати при подписването на договора. Ако премахването на санкциите зависи от други процеси, то тогава защо започнахме преговорите, каза още Хаменей.
 
Върховният лидер, който има последната дума по всички държавни въпроси, потвърди доверието си в преговарящия екип на президента Хасан Рохани, който се срещна със световните сили в швейцарския град Лозана и който ще работи за постигането на окончателно споразумение преди края на месец юни. Държавният департамент обаче отново повтори позицията си, че санкциите ще бъдат премахнати постепенно. "Съгласно договорените параметри, санкциите ще бъдат спрени по етапи, след проверка, че Иран изпълнява конкретни ангажименти", каза говорителят на Държавния департамент Джеф Ратке.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени