Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Дума гласува намаляване на бюджета на страната, за първи път в последните 15 години

| обновено на 10.04.15 в 13:52
Снимка: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

Руската държавна Дума прие на първо четене  намаляване на бюджета на страната за тази година - това се случва за първи път от 2000-та година насам. Причината е във влошената икономическа обстановка, породена от санкциите и ниските петролни цени,

Основната задача е новият бюджет да се адаптира към сегашните социално-икономически условия. Предишният беше приет при цена на петрола от 100 долара за барел, а сега тя е почти наполовина, заяви финансовият министър Антон Силуанов, обяснявайки една от причините за промените. За същото време сериозно се промени и курсът на долара. Старият бюджет за тази година беше разчетен при среден курс  37 рубли за долар, докато сега правителството предлага ориентировъчната стойност да бъде 57 руб.

Прогнозата за  икономическия ръст също е преразгледана и сега тя е отрицателна. Правителството планира през 2015 г. БВП да бъде намален с 3%. Актуализацията предвижда също така по-ниски очаквани приходи и нарастване на дефицита. Освен това, властите очакват инфлацията в Русия да е около 15% тази година.

В новата ситуация правителството предложи да намали приходната част на бюджета с 17,5% или с 15 трилиона рубли. Само планираното намаляване на приходите от петрол и газ  възлиза на около  2 трлн. рубли. Всички тези мерки ще доведат и до съкращаване на доходите в бюджетната сфера с около 10 на сто.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна