Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Родопите приготвят обредните хлябове на Велика събота

Снимка: БГНЕС

На Велика събота в Родопите вече са приготвени обредните хлябове и великденските яйца, но ако някоя домакиня не е успяла да боядиса всички наречени за празника яйца може да направи това и днес. Едни от най-характерните хлябове за Великден в Родопите са т.нар. "кошари", разказва директорът на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян Таня Марева.

"Кошари", защото върху тях се поставят червени яйца за всички домашни заедно, с които ще се посреща празникът.

Обредният хляб "Кошара" е наречен така, защото всички яйца са заградени с една тестена лента отстрани и са вкарани в едно общо сакрално пространство. Задължително в средата на обредния хляб се поставя едно яйце за къщата и едно яйце за Богородица. Яйцето за Богородица се изяжда по малко от всички присъстващи, 40 дни след като е минал празникът, защото великденски яйца се ядат до Спасовден.

Традицията повелява нито троха от този хляб да не пада на земята, да не се хвърля, да не се похабява. Това е свещен хляб. Представете си го като част от тялото Господне. Яйцата са с черупките и изпечени в сурово състояние. Тези яйца от черупките се хвърлят в огъня, подлагат се на пречистващата сила на огъня, но по никой начин не трябва да попадат в боклука.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна