Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Воскресе!

| обновено на 12.04.15 в 15:21
Снимка: БГНЕС

В полунощ стотици се стекоха в патриаршеския храм "Св.Александър Невски" в София, за да запалят свещ и да чуят благата вест за възкръсването на Исус Христос. 

Хиляди светлини от запалени свещи огряха площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Веднага след възгласа "Христос Воскресе!", отправен от негово светейшество българският патриарх Неофит, множеството потвърди вечната истина "Воистина Воскресе!" От тържественността на Великденската литургия, през светлината на свещите всичко беше в чест на подвига, извършен от Исус Христос. Патриарх Неофит в своето послание призова вярващите да пазят и разгарят в душите си онзи пламък на възкресната радост "който за първи път е пламнал някога при празния гроб, който и до днес се разгаря във всяка вярваща душа, познала и обикнала своя Спасител с любовта, с която и той ни възлюби и отдаде себе си за нас. Радостта във възкръсналия Исус Христос и общението в Светия дух д абъдат с всички нас! Амин! Христос Воскресе!"

На тържествената Великденска света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" присъстваха стотици граждани, общественици, политици. Тук беше и президентът Росен Плевнелиев.

Богослужения за Второто възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната. Патриарх Неофит оглави богослужението за Второ Възкресение Христово в митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София. Хора от много поколения присъстват на тържественото богослужение за Второ Възкресение. В катедралния храм "Света Неделя" българският патриарх Неофит, заедно с висши духовници, води тържествената служба. На днешния ден в храма се чете на няколко езика Светото Евангелие, което е символ на единството. Наричаме тържественото богослужение Второ Възкресение, тъй като на днешния ден Исус се явява на учениците си - първо на Мария Магдалена, след това на Лука и Клеопа. "Нека в този скръбен век, в който живеем, бъдем миротворци и родолюбци и носим светлината", призова негово светейшество българският патриарх. Той пожела на всички хора здраве и мир.

Във Велико Търново близо три хиляди души посрещнаха Възкресение Христово на открито, в средновековната крепост "Царевец". Под звуците на камбаните в крепостта бе донесен благодатният огън. Днес Великотърновският митрополит Григорий оглави и Пасхалната служба за Второ Възкресение в новата църква "Възкресение Христово", която е най-големият православен храм в старопрестолния град. Тя бе изграждана повече от 10 години, главно от дарения, и предстои да бъде стенописана. В храмовия параклис "Свети Георги Победоносец" са положени кости на руски военни офицери, загинали за освобождението на България. Затова от Русия дойдоха две дарения за новата църква. Побратименият на Велико Търново град Твер дари три големи позлатени кръста. Руската партиаршия изпрати четири църковни камбани, като най-голямата от тях е 650 кг. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна