Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментарът на папа Франциск, че убийствата на арменци са "геноцид", разгневи Турция

| обновено на 12.04.15 в 16:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция призова посланика на Ватикана в Анкара, за да протестира срещу коментара на папа Франциск, че убийствата на арменци при Османската империя представляват "геноцид". Турция е заявила пред посланика, че "дълбоко съжалява и е разочарована" от изявлението на папа Франциск. Анкара е "удивена", че папата нарича събитията геноцид, след като те не са признати за такъв от международен съд. Според турската страна коментарът на Франциск е предизвикал "проблем в доверието" между Ватикана и Турция. 

Папа Франциск използва думата  "геноцид" по повод убийствата на арменци по времето на Османската империя. 100-годишнината от случилото се през 1915 година беше отбелязано на специална служба в  църквата Свети Петър в Рим, посветена на арменски мистик от 10 век. 

По думите на папата  през миналото столетие човечеството е преживяло три големи трагедии, като останалите две са нацизмът и сталинизмът. Въпреки че папа Франциск  цитира изявление на Йоан-Павел Втори до арменския патриарх от 2001 година, думите му предизвикаха гнева на Турция. Представителството на страната към Светия престол отмени планирана за днес пресконференция. 

Според арменците над минилион и половина души са били убити в периода 1915-1917 година. Анкара отрича да става дума за геноцид и твърди, че този брой е завишен значително.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна