Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина и Брюксел започват преговорите за споразумение с гръцките кредитори

Янис Варуфакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина и Брюксел трябва да започнат техническите разговори за сключване на ново споразумение между Гърция и нейните кредитори. Европейските партньори на Гърция дадоха срок до 20 април, за да представи списък с приемливи реформи в замяна на последния транш по програмата за международна помощ. Атина очаква да получи 7,2 милиарда евро - последната част от пакета международна помощ от 240 милиарда евро, който беше одобрен през 2010 година. Гръцките власти обаче за момента отказват да се съгласят с намаляването на пенсиите и заплатите, както настояват кредиторите и поради тази причина преговорите буксуват.

По-рано финансовият министър Янис Варуфакис изрази надежда, че принципно споразумение за отпускането на поредния транш за Атина ще бъде постигнато до 24 април, за когато е планирана среща на министрите на финансите от еврозоната.

Опасенията за изхода от преговорите между Гърция и кредиторите поддържат нисък курса на еврото тази сутрин. Преди минути той бе 1.0591 щатски долара - близко до минимума отпреди 12 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени