Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загасени са пожарите в Хакасия, 15 загинали

| обновено на 13.04.15 в 12:20
русия пожари
Снимка: БГНЕС

15  загинали и над 1200 изгорели къщи - това е трагичната равносметка от пожара,  който два дни бушуваше в руската република Хакасия.

По данни на Министерството на извънредните ситуации на Русия, едва днес огнеборците са успели да потушат пламъците, но въпреки това в републиката продължава денонощното дежурство в най-засегнатите райони.

От огъня са били спасени 60 хиляди къщи, в които живеят над 350 хиляди души. Един от жителите на село Чапаево разказва за огнения ад: "Първо видяхме как се приближава гъст дим, а после с поривите на вятъра огънят погълна нашите къщи за пет минути".

Всичко започнало по всяка вероятност след паленето на сухи треви. В резултат на стихията над 500 души са потърсили лекарска помощ, като повечето са пострадали от отровния дим и са получили изгаряния. Над 2000 души са останали без покрив, като  500 от тях вече са намерили подслон във временни убежища.

Властите в Хакасия, която се намира в южната част на Сибир в близост но границата с Монголия, бяха принуди да обявят извънредно положение, след като почти цялата територия на малката република  беше обхвана от пожари. Руското правителство вече обяви, че на пострадалите ще бъде оказана финансова помощ от федералния бюджет. Ще бъде създадена и  специална комисия, която ще разследва причините за пожарите и ще изчисли нанесените щети.

Тази сутрин бе въведено извънредно положение в Амурска област, където огънят е обхванал 12 хиляди хектара гори, а вятърът със скорост до 23 метра в секунда продължава да го разнася.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени