Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 състава се включиха във фолклорния събор "Алботин"

8
Снимка: Община Видин

Четвъртото издание на фолклорния събор "Алботин", който се провежда в подножието на прочутия Алботински скален манастир, започна с празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан. Това съобщават от Община Видин.

Един прекрасен традиционен празник ни е събрал тук, за да отбележим втория ден на Великден. Един празник, който е събирал нашите деди от векове. Той е изпълнен с вяра, надежда, любов и всичко онова, което краси човешкия образ, с тези думи се обърна владиката към множеството от хора. Той ги призова да проповядват мир и милосърдие и им честити Възкресение Христово.
   
Участниците и посетителите на фолклорния събор приветства също заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов. Той изрази убеждението си, че празникът при Алботин ще се превръща занапред в още по-притегателен център и ще събира все повече почитатели и пожела на всички прекрасен ден. Сред гостите на събитието бяха областният управител на Видин Момчил Станков и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.
 
Съборът беше открит с изпълнения на танцовия състав към читалище "Просвета" с. Градец, което се определя като негов символичен домакин. След представянето основателят на фолклорната група Цанко Ангелов получи първата грамота. Отличия бяха връчени и на останалите участници. По-голямата част от тях са самодейци от Община Видин, имаше представители и на общините Брегово и Ново село.

За нормалното провеждане на фолклорния събор и за гарантиране на реда, сигурността и спокойствието, Община Видин беше създала много добра организация, в сътрудничество с органите на ОДМВР, допълват от местната управа. За възрастните хора от пенсионерските клубове, които изявиха желание да посетят празника, беше обезпечен безплатен транспорт. Както всяка година, Общината и този път бе осигурила за хората над 1000 кебапчета и 500 питки хляб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна